A bölcsődei ellátásról és lehetőségekről

Vigyem, vagy ne vigyem?
Az édesanyák többsége szorongató érzéssel a szívében tud arra gondolni és arról beszélni, hogy bölcsődébe adja-e gyermekét amíg a munkáját végzi. Hogyan barátkozzunk meg a gondolattal, ha életünk azt kívánja, hogy meghozzuk erről a döntést?

Az első októberi #Tízórain a bölcsődei ellátásról beszélgetett anyukákkal Bereginé Almási Erzsébet, a MESZEGYI bölcsődei szakmai tanácsadója. Átsné Hosszú Evelin rövid összefoglalóját olvashatjátok.

  • Felvétel: Az év bármely szakában, folyamatosan be lehet iratkozni. Javasolt egy előzetes regisztráció hónapokkal a beiratkozás előtt, de akár 1 évvel előtte is történhet. Több bölcsődét is érdemes végig látogatni, melyik van közel a lakóhelyhez, munkahelyhez, ha esetleg a gyermek napközben belázasodik, honnan lehet hamarabb, könnyebben oda érni az intézménybe. Folyamatosak a férőhelybővítések, a Győri kapuban található Margaréta bölcsőde több mint 20 férőhellyel bővült. A Kassai utcán található Heim Pál bölcsőde a jövőben 86 férőhellyel fog bővülni.
  • Munkahely: Elsődleges indok a felvételnél a munkahely, vagy tanulói jogviszony létesítése, de nem szoktuk kérni a regisztrációnál. Rugalmasan kezeljük ezt, 1 – 2 hónapon belül szoktuk kérni a munkáltató igazolást. Másik indok lehet a szociális hátrány.
  • Beszoktatás: Mielőtt megkezdődik a beszoktatás, a kisgyermekgondozók kimennek a családhoz. Ez nem egy környezettanulmány. A kollégák azért látogatják meg a családot, hogy az első kapcsolatfelvétel nyugodt körülmények között történjen és a bizalmi viszony is a saját környezetben kezdjen kialakulni. Kis ajándékkal kedveskednek a gyermeknek, a szülővel is minden gyermekkel kapcsolatos információt meg tudnak beszélni.A beszoktatás, ami legalább két hét, fokozatosan történik. Az első napokban 1 – 1,5 óra a második hét végén pedig teszünk le ágyat, hogy kipróbálja a gyermek, de van, aki már el is alszik, de a szülő, nagyszülő ott van vele. Nem szoktuk kérni a szülőt, hogy hagyja ott a gyermekét, és nem is küldjük el.

A beszoktatás alatt megkérjük a szülőt, hogy köszönjön el a gyermektől egy pár percre, még pl elmegy mosdóba. Erre azért van szükség, hogy a gyermek felismerje, hogy akkor is számíthat valakire, foglalkoznak vele, ha nincs ott a szülő, így alakul ki a kisgyermeknevelőkkel a bizalom. Ha jól csináljuk a beszoktatást, nem lesz trauma. Fontos, hogy nem vesszük át a szülő, az anya szerepét.

  • Étkezés: Nem az intézményben főznek, hanem rendeljük az ételt a gyermekeknek. Oda figyelünk az egyéni igényekre, életkornak megfelelően biztosítunk étkezést. 6-8 hónaposan tápszert adunk, volt, akinél mi kezdtük el a hozzátáplálást. Van dietetikusunk, élelmezésvezetőnk, akivel napi kapcsolatban vagyunk.
  • Egy csoportszobába két kisgyermeknevelő van, délelőtt és délután is 1-1. A csoportszobák egybe nyílnak, így mindig van megfelelő számú szakember. A nagyobb intézményekben van + 1 munkatárs, ahol vannak kicsik, szinte csak velük foglalkozik. Egy gondozási egységben 1 dajka néni van.
  • Érdemes bemenni a kiválasztott intézménybe, szétnézni, megnézni a játékokat, a szoba felszereltségét. Az sem baj, ha több intézménybe is regisztrálnak, ilyenkor azt kérjük, hogy jelezzék, melyikre esett a választás.
  • http://www.segitmiskolc.hu oldalon megtalálhatóak az intézmények elérhetőségei, és további információk.
X